torstai 22. elokuuta 2013

Marja-aroniaa


Pihamme pensaat tursuavat marja-aroniaa. Koira syö marjoja suoraan pensaasta ja kädestä, itse olen surauttanut marjoja smoothieen aamuisin. Itse marja on oikea andioksidanttipommi! Antioksidantteja (160) viisi kertaa enemmän kuin mustikassa (28). Antioksidantteihin kuuluvat polyfenoleiden lisäksi myös vitamiinit, eräät hivenaineet samoin kuin eräät entsyymit.

Kun verrataan eri marjojen polyfenolipitoisuuksia aronia oli paras ennen mustikkaa ja variksenmarjaa (Riihinen 2005).

USA:ssa aroniamehu on noussut terveysjuomaksi nro 1 antioksidanttisten ominaisuuksiensa vuoksi. Venäjällä aroniaa myydään myös tabletiksi puristettuna sekä Itä-Euroopan maissa kuivattua marjaa myydään yleisesti yrttiteenä. Suurimmat aroniaviljelmät Venäjällä ovat Altain ja Leningradin seuduilla. Viljely on lisääntymässä myös läntisissä maissa, USA:ssa, Kanadassa, Saksassa ja Tanskassa.

Aronia sisältää suuria määriä polyfenoleja ja antosyanideja, joilla kasvi puolustautuu sienitauteja, bakteereja ja solujen hapettumista vastaan.

RAVINTOARVO

Marja-aronian tuoreet marjat sisältävät ravintoarvot erään saksalaisen tutkimuksen mukaan:

Betakaroteenia 2,4 mg/100gr
E-vitamiinia 5,1 ”
K-vitamiinia 1,5 ”
B2-vitamiinia 10 ”
C-vitamiinia 50 ”
B1-vitamiinia 1 ”
B6-vitamiinia 2 ”
Antosyaniideja 85 ”
Polyfenoleja 20 ”
Quinic happoa 6 ”

Kivennäis- ja hivenaineita on aroniassa erittäin runsaasti esimerkiksi: magnesiumia, rautaa, molybdeniä, mangaania, kuparia, booria ja jodia. Henkilöiden, joilla on alhainen verenpaine ei tulisi käyttää aroniaa säännöllisesti. 

Marja-aronia sisältää hivenaineita:
Booria, jodia, kuparia, mangaania, magnesiumia, molybdeeniä ja rautaa

Aronia on erittäin tunnettu Itä-Euroopan maissa, Puolassa ja Venäjällä, missä sitä on käytetty luonnonparannuskeinona jo kauan. Aroniaa myydään yleisesti Itä-Euroopan maissa mehutiivisteinä, teenä ja pillereinä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Moikkeliskoikkelis! What´s up you lovely? Seuraa myös Instagramissa: Oikku74