sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Kylvetkö kemikaaleissa?!

Kun käytät pesu- tai hoitotuotteita, saatat tietämättäsi laittaa terveytesi likoon kemikaalien takia....

Ruotsissa käytetään päivittäin 110 tonnia hygienia- ja kosmetiikkatuotteita. (Teknokemian Yhdistyksen mukaan Suomessa käytettiin vuonna 2010 henkilökohtaisia hygieniatuotteita 10,1 miljoonan euron edestä.)

Värjäämme hiuksia vaarallisilla, ympäristöä vahingoittavilla väreillä, ja kylvetämme lapsia vaahdoissa, jotka sisältävät voimakkaita allergisoivia aineita. Käytämme parfyymeja, jotka saattavat vaikuttaa hormoonituotantoomme, ja levitämme ihollemme aurinkovoiteita, jotka saattavat vahingoittaa dna:tamme.

Puhumattakaan mitä syydämme lemmikkiemme elimistöön. Esimerkiksi pelkästään markkinajohtavassa punkkikarkotteessa on hyönteisten hermomyrkkyä ja iho-oireita aiheuttavia aineita. Lisäksi aineet ovat myrkyllisiä ympäristölle. Silti lemmikkien omistajat käyttävät näitä myrkkyjä, koska ainesosien vaikutukset ovat "vaan" väliaikaisia ja yleensä tulee "vaan" iho- oireita... Ikävä kyllä myrkyt voivat vaikuttaa neurologisesti, kuten tässä tarinassa kävi.. Mielestäni lemmikkeihin pätee sama kuin ihmisiinkin: IHOLLE EI LAITETA MITÄÄN MUUTA KUIN SELLAISTA JONKA VOISI SYÖDÄ!

Suurin osa niistä tuotteista, joilla voitelemme itseämme tai vaahdotamme kylpyveteen tai joilla voitelemme itseämme tai vaahdotamme kylpyveteen tai joilla peseydymme suihkussa, päätyy ennen pitkää luontoon. Yksittäiset ainekset voivat olla vaarallisia tai vaarattomia, mutta kun useita aineita yhdistellää toisiinsa, tutkijatkaan eivät tiedä, mitä tapahtuu meille ja ympäristölle... Seuraavana otteita Katarina Johanssonin kirjasta Badskumt.

Tarvitaan säilöntäaineita, jotta shampoot ja saippuat voisivat matkustaa maasta toiseen ja seistä pitkään kaupan hyllyssä. Purnukoihin ei saa ilmestyä hometta eikä näkymättömiä mikrobeja. Pahimmillaan säilöntäaineet johtaa iho- ja silmätulehdukseen tai jopa verenmyrkytykseen.

Samaan aikaan meitä varoitellaan säilöntäaineista. Osasta epäillään aiheutuvan hormonihäiriöitä, osaa allergeeneiksi. Lisäksi monet ovat ns. ympäristötoksisia, koska luontoon päästessään ne vahingoittavat mikro- organismeja.

Jos haluaa välttää säilöntäaineita (kun haluaa siis :) kannattaa olla vanhanaikainen ja ostaa kiinteitä saippuoita. Palasaippuat kannattaa pitää lavuaarin reunalla niin, että se pääsee välillä kuivumaan. Näin se ei elätä bakteereita.

Muutamasta säilöntäaineesta:

PARABEENIT

Parabeenit ovat tehokkaita, halpoja ja eivät ole allergisoivia. Niihin liittyy yksi mutta: pitkäketjuiset parabeenit muistuttavat naishormoonia eli estrogeenia ja saattavat häiritä elimistön omaqa hormoonituotantoa. Hyvää tietoa täältä. Ja ihan ylivetotietoa täältä. Parabeenit imeytyvät ihon läpi ja on uskottu sen yhteys mm rintasyöpään.

FENOKSIETANOLI

Parabeenisekoitukset ovat usein fenoksietanolipohjaisia. Siksi fenoksietanoli mainitaan usein tuoteselosteessa, vaikka sitä ei ole erikseen lisätty tuotteeseen. Se on tavallinen ainesosa myös parfyymeissä. Fenoksietanoli on synteettinen säilöntäaine, mutta sitä käytetään usein niin sanotuissa luonnonmukaisissa tuotteissa. Se saattaa ärsyttää ihoa ja silmiä ja aiheuttaa ihottumaa.

KATHON

Kathon CG on tunnetuin kosmeettisissa valmisteissa käytettävän metyylikloori- isotiatsolinoni- ja metyyli- isotiatsolinoniyhdisteitä sisältävän säilöntäaineen kauppanimi. Pitkiä nimiä on vaikea muistaa, mutta löydät ne tuoteselosteesta, jos muistat pelkän isotiatsolinonin. Aineet ovat erittäin tehokkaita säilytteitä ja tappavat kaikki tielleen osuvat bakteerit. Sitä käytetään mm maaleissa ja astianpesuaineissa. Aineet ovat myrkyllisiä kaikelle, mikä elää vedessä. Aineita saattaa löytyä shampoosta, kylpyvaahdosta, nestesaippuasta ja monesta muusta valmisteesta.

FORMALDEHYDI

Käytetään säilytteenä kosmetiikassa, on myös yleinen vahvennusaine kynsilakoissa. Formaldehydi on myrkyllistä ja sen hengittäminen on vaarallista. Sellaisia kemikaaleja, jotka vapauttavat formaldehydin on vaikka kuinka paljon. Täytyy siis olla perillä useista eri aineista, kuten ilman aurinkoa ruskettavasta dihydroksiasetonista seka diatsodinyyliurea- ja imidatsolidinyyliurea- nimisistä säilytteistä- ja kukapa niistä olisi perillä?! Kemikaaliviidakko :(

TRIKLOSAANI

Triklosaani tappaa bakteereita. Aine tekee tuotteesta antibakteerisen, eli bakteerit muuttuvat vastustuskykyiseksi. Kannattaa suhtautua varoen kaikkiin tuotteisiin, joita mainostetaan antibakteeriseksi, koska useinmiten ne sisältävät sellaisia aineita, joita luonto ei kestä.

Triklosaani ei ole vaarallista vain bakteereille. Ruotsin kemikaalivirasto on luokitellut sen "erittäin vaaralliseksi kaikille vesiorganismeille" ja ilmoittanut, että "pitkällä aikavälillä se saattaa aiheuttaa vesistöissä merkittäviä vahinkoja". Sillä veteenhän se lopulta päätyy, kun sylkäisemme sen ulos esim. hammastahnan muodossa. Triklosaani ei hajoa, vaan kertyy kaloihin. Lisäksi sitä käyttävät kerryttävät myrkkyä vereensä ja rintamaitoonsa.

Huolenaihe on myös se, että triklosaani saattaa muuttua dioksiineiksi, jos sitä poltetaan tai se altistuu uv- säteilylle. Dioksiinit on kiellettyjen aineiden listalla, koska se aiheuttaa syöpää ja vaikuttaa hormoonituotantoon.

HOPEA

Hopealla on tietyissä muodoissa antibakteerisia ominaisuuksia. Sitä löytyy sukista, kengistä, jääkaapeista ja pesukoneista. Sitä löytyy deodoranteista ja partavaahdosta. Hopeaionit ovat erittäin myrkyllisiä kaloille, vesieläimille ja maalla eläville tavallisille bakteereille. Hopealle altistuessaan bakteerit saattavat muuttua immuuneiksi antibioteille, eikä ole hyväksi kenellekkään.

BRONOPOLI

On myös bakteereja tuhoava aine, jota käytetään saippuoissa ja shampoissa. Väärään seuraan joutuessaan se saattaa muodostaa syöpää aiheuttavia nitrosamiineja. Lisäksi se vapauttaa formaldehydiä. Bronopoli ei ole haitallista vaan yksittäiselle ihmiselle, vaan koko planeetalle. Ruotsin kemikaaliviraston mukaan se "vahingoittaa terveyttä ja on iholle joutuessaan vaarallista" sekä "vahingoittaa ympäristöä ja on erittäin myrkyllistä vedessä eläville organismeille".

PAHAT JA HYVÄT

Usein sellaiset saippuat, jotka näyttävät tavallista luontoystävällisemmiltä, löytyy BHT:tä ja BHA:ta. BHT ja BHA estävät saippuoiden kasviperäisiä osia päästämästä väriä ja voiteiden rasvoja härskiintymästä. Ne ovat haitallisia terveydelle ja ympäristölle.

Lopuksi:

Pistää silmään, että lähes kaikki kemikaalit vaikuttaa hormoonitoimintaan. Siitä mm johtuu se, että osa kaloistamme on muuttumassa sukupuolettomiksi?! Osasyynä kemikaalien lisäksi on se, että vesiimme pääsee paljon hormooneja e-pillereiden ja muiden ehkäisyvalmisteiden kautta....

Jos et halua altistua enää myrkyille, niin valitse sellaisia tuotteita, joissa on käytetty luonnollisia säilyttäviä aineita. Näitä ovat jotkin alkoholit, eteeriset öljyt, luonnolliset antioksidantit kuten E- vitamiini. Bentsoehappo on hyvä, sitä on luonnostaan puolukoissa. Muita melko luotettavia säilöntäaineita ovat salisyylihappo ja sorbiinihappo sekä jotkin niiden variaatiot.

Itse en käytä mitään noista kemikaaleista kun ehkä vaan minimaallisesti käsisaippuan kautta, tämäkin tulee muuttumaan! Pesen itseäni suolalla ja hoidan kookosöljyllä, jota siis myös syön.

(Tekstin lähde kirjan otoksen ja kemikaalejen osalta: Valitut Palat/syyskuu 2011/Kylvenkö haitallisissa kemikaaleissa) Muuten omaa tekstiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Moikkeliskoikkelis! What´s up you lovely? Seuraa myös Instagramissa: Oikku74