torstai 13. syyskuuta 2012

Hampaiden pesufaktoja

Hampaat tulisi pestä, niin mutta millä?! Ensinäkin hammaspesu tulisi suorittaa kaksi kertaa päivässä aamuin ja illoin. Koska suussa pelataan pH:lla, hapan syövyttää kiillettä, niin hammaspesu suoritetaan aina ennen happohyökkäystä eli syöntiä. Syönnin jälkeen happohyökkäyksen voi tasauttaa esim juustonpalalla tai halutessaan täysksylitolilla.

Hammaspesun suoritus olisi hyvä kestää noin kaksi minuuttia. Ensin käydään hammaslangalla hammasvälit läpi. Sitten suoritetaan jokaisen hammaspinnan harjaus, sitten purskutus vedellä ja vielä harjalla vedot kielen päältä. Tiesitkö, että kielessä sijaitsee suurin osa suun bakteereista sen otollisen nukkapinnan ansiosta. Se on myös syy siihen, että monen hengitys tuoksahtaa vaikka itse hampaat olisikin harjattu. Muista siis tärkeä ja pieni huomaavainen ele kanssaihmisille. Samalla huomaat ehkä myös raikkaamman olon itse :)

Itse hammastahnat ikävä kyllä sisältävät myrkkyjä. Niiden käyttöä tulisi siis välttää ja siirtyä esimerkiksi emäs-suolaan tai kookosöljyyn. Tässä kirjoituksessani tuon esiin niiden edut hammashoidossa. Olen itse omasta kokemuksesta viisas ja siksi kerron kokemukseni teillekkin. Olen pysäyttänyt alkavien reikien etenemisen sillä, että olen harjannut hampaitani emäs-suolalla. Ja todistetusti! Tämä tapahtui käynnilläni joskus vuosia sitten hammaslääkärillä joka löysi suustani silloin viisi alkavaa reikää. Käytin sen käynnin jälkeen emäs- suolaa suuhygienissani ja puolen vuoden jälkeen lääkäri totesi, että alkavat olivat pysähtyneet. Hän ihastui kertomaani ja sanoi sen olevan hyvä tapa todistettavasti! Se tapa todella jatkuu!

Testaus omassa "labrassani" perustuu tässä siihen, että suussa pH on kaiken a ja o. Ph on tärkeä kaikessa muussakin kuten kehon happo- emästasapainossa. No se on toinen juttu, mutta suun pH olisi siis hyvä olla emäksinen tai edes neutraali ettei happaman aiheuttamaa syöpymistä pääsisi tapahtumaan. Olen siis mitannut kolmen testattavan pH:t suussa käytön jälkeen. Ensimmäinen testattava oli kookosöljy, toinen emäs-suola ja kolmas tavallinen "myrkkyhammastahna", joku Colgate ym kauheus ;)

Kookosöljy on helppo annostella harjaan ja oli suussakin ihan mukava. Tässä pH mittaus tapahtuman jälkeen.



Ph- arvo oli suurinpiirtein 8 eli lievästi emäksinen. Vaikka purskuttelin vedellä pesun jälkeen.

Seuraavaksi testasin emäs- suolan.




Tulos oli selvästi emäksinen arvolla 9. Tämä vaikka purskuttelin vedellä pesun jälkeen.

Sitten paha hammastahna:


Arvoksi tuli neutraali eli 7. Tulokseen vaikutti varmasti se, että purskuttelin vedellä pesun jälkeen. Pelkkä tahna sai arvon 5 eli hapan :(

Tässä muuten seuraava testattava aine hampipesuun: pH- tahna!!

Pahoittelen testin huonolaatuisia kuvia, niistä ei ehkä ihan saa oikeaa kuvaa mittarista. Seuraavassa testissä sitten testaan pH:t ilman että purskuttelen pesun jälkeen :)

Kannattaa miettiä mihä suuhunsa lykkää ja mitä siltä päästää ulos ;)))))))) Ihanaa päivän jatkoa ja raikkaita hönkäyksiä kaikille :)

5 kommenttia:

  1. USKOMATONTA! onko kalaharin-suola emäs-suolaa?

    VastaaPoista
  2. Heippa sinä :) Kalaharin suolalla saadaan myös emäksinen vaikutus, kuten esim. merisuolallakin. Kiitos kommentistasi ja ihanaa kesää :) Terkuin Minna

    VastaaPoista
  3. Hei Minna, hyvää tietoa jaat. :) Siis tavallinen puhdistamaton merisuolako on paras emäksiseen hammaspesuun. Eikö siinä vielä synny suolahappoa lainkaan? Mitä arvelet?

    VastaaPoista
  4. Hei Väinö, kiitos kommentistasi. Lähinnä itse pesisin MeineBasella, mutta kyllä merisuolakin käy. Tosin en ole tutkinut suolahapon muodostusta. Jos jollain on tästä parempaa faktaa, niin otan tietoa mielelläni vastaan! Terkuin Minna

    VastaaPoista
  5. Minulla onkin ollut tarkoituksena ostaa sellainen harja kielelle. Se on tärkeää todellakin sen suhteen, ettei hengitys alkaisi haista. Hyvä muistutus tämä postaus. Kiitokset. Hammaslääkäriinkin täytyisi varmasti mennä, tarkistamaan nimittäin ettei ole reikiä.

    VastaaPoista

Moikkeliskoikkelis! What´s up you lovely? Seuraa myös Instagramissa: Oikku74